Geschiedenis

Het Spinozaplantsoen is een oude arbeidersbuurt in het westen van Utrecht. Groen en open en nu met een grote verscheidenheid aan culturen en mensen. Een buurt van 135 kleine huizen uit 1952 van woningcorporatie Mitros bij de Majellaknoop.

Hieronder een aantal bewoners van de ansichtkaartenserie die we maakten voor de Spinoza presenteert: pilot in 2008

Mijn man en ik verbouwen groente in de voortuin, dat heb ik nog nergens anders gezien. Druiven, sperziebonen, tomaten, wortels, paprika’s, peterselie en munt. Ik maak de plannen en mijn man doet het zware werk.

Mijn man en ik wonen hier al heel lang, al 30 jaar. Hij was 27 en ik 30 toen wij hier gingen wonen. We hebben hier veel zien veranderen. Het is wel behoorlijk achteruit gegaan, dat mag je best weten, er is veel minder groen en het is nu veel lawaaiger door de vele auto’s.

 

Het Spinozaplantsoen is als een mozaïek. In deze buurt wonen allerlei mensen. Verschillende huishoudens, nationaliteiten en leeftijden.  Er leeft hier wel een wijkgevoel, het komt alleen nog niet helemaal uit.

Het Spinozaplantsoen is de eerste plaats waar ik kwam te wonen toen ik uit Afrika kwam. Het is hier kalm en niet te blank. Maar wat me opviel was dat de buren elkaar geen goedendag wensten. Dit is vreemd als je uit Afrika komt, waar de buren zeer bij elkaar betrokken zijn.

Voor mij is dit de ideale plek! Ik kom gemakkelijk naar Overvecht of Kanaleneiland, de binnenstad en naar de Leidse Rijn. De laatste 15 jaar is deze buurt hard achteruit gegaan, er wordt niks meer gedaan aan onderhoud omdat de Mitros het wil slopen. Ik wil eigenlijk graag mijn huis van binnen veranderen, de muur van de keuken naar het kleine kamertje eruit halen en iets moois doen aan mijn tuin, maar je weet niet of je er voor niks geld insteekt. Als ik nou zou weten of het er nog 5 tot 10 jaar blijft staan….?

 Ik woon aan het water, hier valt veel te beleven. Op zaterdagochtend komen de kinderen voetballen op het Marco van Basten voetbalveld aan de overkant, dan hoor je de scheidsrechters flink fluiten. De schepen leggen in de wekenden aan om uit te rusten en hun boot schoon te maken. Ook zie je in de zomer de fietsvakantieboot en alle vakantiegangers op de fiets komen en gaan.

  • Spinoza presenteert logo Facebook Page Spinozaplantsoen