Kunstenaars

De kunstenaars van Spinoza presenteert: 2013/14 zijn

Heddy Veltkamp
Bewoonster, initiatiefneemster, organisatie, coordinatie van het project. Zij betrekt de diverse tuinprofessionals, kunstenaars, vrijwilligers. Coordineert, de diverse projecten, planning en communicatie met de partners. www.momove.org
Voor omschrijving van Heddy scroll naar onder.

Saskia Ottenhof- Onyango, Isaiah Odak Onyango & Moses Otieno Oduor
Dansers bij Link in Nederland en K-PAG in Kenia, wonend in Lombok.
Ze organiseren culturele uitwisselingsprojecten, waarin ze samenwerken met studenten van daar en hier en voorstellingen maken. Tevens organiseren ze tours met voorstellingen van KPAG in Nederland. Ze geven cultuureducatieprojecten met dans en theater in het onderwijs. En daarnaast ze workshops in de wijk zodat kinderen hun talenten kunnen ontwikkelen.
www.jongerentheaterlink.nl 

Ingeborg du Fijan
Ingeborg heeft de permacultuurtuin aangelegd bij de Montessorischool Johan de Wit in Oog en Al. Zij tuiniert veel met kinderen en hun ouders. Zij zal in 2013/14, 1 x in de maand bewoners begeleiden bij het werken in de tuin.

Home permacultuur-leertuinen

Bob Radstake
Bob is deskundig in levend bouwen. Hij bouwt objecten met levende bomen en wilgentakken. Bob kent het Spinozaplantsoen, hij is getrouwd met Cathelijn, die voorheen in het Spinozaplantsoen woonde en in 2009 heeft meegewerkt aan Spinoza presenteert: Samen wonen ze nu in een bos bij Dalfsen, geheel zelfvoorzienend met zonnecellen.
In 2013 hebben zij de eetbare ontmoetingstuin ontworpen en de tuin aangelegd samen met bewoners.
http://www.thegreenmanproject.nl/

Pascal van Rees
Pascal is permacultuurdeskundige. Hij was de rechterhand van Bob bij ontwerp en aanleg van de tuin. Hij zal ook een stuk van de tuin inrichten vanuit de permacultuurprincipes.
www.natuurlijkeveerkracht.eu

Wouter van Veldhoven
Bewoner van het Spinozaplantsoen en werkzaam bij Stortplaats van Dromen.
Hij maakt daar functionele objecten van afvalhout (oude kozijnen, deuren en ramen). Daarnaast bouwt hij installaties van tweedehands taperecorders en maakt hier muziek mee en voorstellingen.
Voor de tuin maakte hij het tuinbordpoort van oude kozijnen en een koudeglasbak van oude deuren.
www.woutervanveldhoven.nl

De kunstenaars van Spinoza presenteert: 2012 

Joosje Duindam
Joosje deed de Master Theatre and Media as Development aan de University of Winchester. Zij heeft ervaring in het organiseren en uitvoeren van community art projecten met name op het gebied van media en theater.

In 2012 werkten ook Karlijn Souren, Heddy Veltkamp en Danielle van Dieten mee, zie omschrijvingen hieronder.

De kunstenaars van Spinoza presenteert: 2010/2011 

Heddy Veltkamp (Mo’Move), theatermaker en poppenspeler.
Opgeleid dramadocent en vanaf 1994 werkzaam als poppenspeelster en artistiek medewerkster bij Maatje 90. Daar maakte zij beeldend theater met poppen en objecten. Poppen en objecten werden gecombineert met dans, muziek, spel. Vanaf 1999 werkte zij veel in Afrika. Daar zette zij theater met poppen in voor educatie, communicatie en het verwerken van oorlogstrauma’s (Ghana, Togo, Burkina Faso, Mali, RD Congo, Rwanda, Soedan). Soms haalt ze professionele theatergroepen uit Afrika naar Nederland voor culturele uitwisselingsprojecten en organiseert tours langs theaters, festivals en scholen. Sinds 2008 organiseerd zij community art projecten en zij is veel te vinden als theaterdocent in het basis- en beroepsonderwijs. Zij woont op het Spinozaplantsoen waar ze ook haar kantoor heeft.
Heddy organiseert en coordineert bij Spinoza presenteert: en werkt met 30 kinderen aan een grote beweegbare staart.
www.momove.org

Danielle van Dieten, illustrator
Danielle van Dieten is illustrator (afgestudeerd in 2003 aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en docent (afgestudeerd in 2005 aan de Theo Thijssenacademie, PABO). Sinds 2008 heeft ze een eigen bedrijf waarin ze naast haar illustratieve werk kunstprojecten met kinderen en volwassenen doet. Ze woont op het Spinozaplantoen waar ze ook haar atelier heeft.
Werk van Daniëlle van Dieten is te zien op: www.daniellevandieten.nl

Anne Marie Rompelman, cultureel productieleider en onderzoekster
Werkzaam als freelance cultureel producent via haar bedrijf CulTuurlijk. Achter de schermen helpt zij kunstenaars met de organisatie van diverse culturele projecten. Hiernaast doet zij onderzoek voor culturele instellingen.
In Spinoza presenteert: zorgt zij voor de productie.  www.cultuurlijk.com

Esther van Visch, bewoonster en grafisch vormgeefster
www.omniafausta.com

De kunstenaars van Spinoza presenteert: 2009 waren

Heddy Veltkamp (Mo’Move), theatermaker en poppenspeler.
Opgeleid dramadocent en vanaf 1994 werkzaam als poppenspeelster en artistiek medewerkster bij Maatje 90. Daar maakte ik beeldend theater met poppen en objecten. We combineerden poppen en objecten met dans, muziek, spel. Ons werk werd veelal surrealistisch genoemd. Vanaf 1999 werkte ik veel in Afrika. Daar zette ik theater met poppen in voor educatie, communicatie en het verwerken van oorlogstrauma’s (Ghana, Togo, Burkina Faso, Mali, RD Congo, Rwanda, Soedan). Vorig jaar begon ik met het initiëren van een community art project voor het Spinozaplantsoen. Daarnaast geef ik poppenmaak en spellessen op o.a. HAN, HU en Artez. Verder ga ik de fantastische vrouwenpoppenspelgroep Bouam uit Togo begeleiden op hun tour in Nederland.
Project: Streetlife (werktitel)
www.momove.org

Karlijn Souren, vormgever en eetontwerper
In 2006 is Karlijn Souren afgestudeerd als productontwerpster aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Mede door een geslaagde stage bij eetontwerpstudio Proef heeft zij ontdekt dat ‘eten’ een product is dat zeer geschikt is als communicatiemiddel. Na haar afstuderen is zij een samenwerking gestart met productontwerper Anna Brecht. Onder de naam Everything But a Slice of Bread houden zij zich met eetontwerp bezig. Zij gaven ook verschillende keren seminars eetontwerp aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Naast eetontwerp geeft Karlijn vorm aan allerlei projecten, waarin ontwerp en gebruiker nauw verbonden zijn.
Project: Buurtgerecht
www.karlijnsouren.nl

Elsbeth de Ruiter, illustrator, animator en vormgever.

Sinds mijn afstuderen aan de kunstacademie werk ik als zelfstandig illustrator/vormgever. De laatste jaren maak ik vooral vrij werk: het schrijven en tekenen van (prenten)boeken. In opdracht deed ik o.a. de vormgeving van televisieprogramma’s, animaties (voor Sesamstraat en VPRO jeugdprogramma’s), illustraties voor boeken en tijdschriften en het ontwerp van websites en drukwerk.
www.ridinghigh.nl

Jochem Naafs, dramaturg, theatermaker, cultuur- en mediaonderzoeker.

Jochem Naafs heeft Theaterwetenschap en Nieuwe Media en Digitale Cultuur gestudeerd. Hij beweegt zich op de rand van wetenschap en kunst. Jochem werkt als onderzoeker voor het Lectoraat Theatrale Maakprocessen (HKU). Hij doet daar onderzoek naar artistieke maakprocessen. Verder werkt hij als freelance schrijver (o.a. voor Springdance) en dramaturg. Vorig jaar maakte hij voor Huis aan de Werf de voorstelling Pauze.
www.playfulperformance.nl

Wouter van Veldhoven, muzikant, audio-visueel kunstenaar.
www.woutervanveldhoven.nl

Abdoul Bour, Couturier.

Ik kom uit Tsjaad en volgde daar vroeger een studie volkenkunde. Door de vele oorlogen ben ik tijdens mijn studie uit Tsjaad gevlucht. Als vluchteling ontwikkelde ik mij als couturier. Ik werk graag met mensen, hou van vormen en mode en kon mezelf hiermee in leven houden. Het ging zelfs erg goed en heb middelgrote ateliers opgericht in Centraal Afrika en Togo. Tevens leidde ik mensen op die bij mij bleven werken. Ik heb mij gespecialiseerd in Afrikaanse mode, maakte in Togo kleding voor de elite. Werkte veel samen met Senegalezen die zeer vooruitstrevend zijn in mode en bekend om hun broderies op de kleding. Maar ook werkte ik voor Fransen die vroegen om Europese kleding. Sinds 2,5 jaar woon ik in Nederland. Ik heb de afgelopen jaren de kleding van de Nederlandse bewoners geobserveerd en veel ideeën opgedaan. Ook in Nederland wil ik mij verder ontwikkelen als couturier.
Project: Ensemble

Marij Nielen/ Maanzaad

Maanzaad is goed voor mixed culture en mixed media projecten en bestaat vanaf 1993. Maanzaad wordt verspreid door een steeds wisselende groep van makers.
 Dit project zal Marij Nielen begeleiden. De vormgevers van dit project zoekt ze onder de bewoners. Op 24 mei zal Marij met een groepje bewoners schetsen en tekenen en deze aan de plattegrond van de huidige grasperken toevoegen. Als je meer wilt weten over Maanzaad dan kun je kijken op www.maanzaad.nl

Ries van den Berg, architect
Buro Ries van den Berg

Seifo Biro, beeldhouwer, kunstschilder en ontwerper

Ik ben geboren in Bosnië en daar verdiende ik mijn brood als werktuigbouwkundige, tevens had ik een schildersbedrijf opgezet. Mijn kunstzinnige inspiratie vond ik in de muziek, ik hou van jazz en speelde jarenlang trombone bij het blaasorkest van Tuzla. Door de oorlog in Bosnië kwam ik in 1992 in Nederland terecht. Hier ontwikkelde ik me als beeldhouwer, kunstschilder en ontwerper van gebruiksvoorwerpen als computertafels en lampen. Maar ook begeleid ik kinderen in educatieve kunstprojecten, een voorbeeld zijn de paaltjes op de Vleutense weg. Daarnaast werk ik voor de Vrolijkheid in het asielzoekercentrum te Leersum, daar begeleid ik kinderen in de ontwikkeling van hun creativiteit.
Project: Streetlife (werktitel)

Cathelijn Blankevoort, organisator, masseur en yogadocent.
Project: Buurtgerecht
www.laathetlos.nl

Saskia Visser, Fotograaf.
www.saskiavisser.com

LINK (Odak Onyango en Saskia Ottenhoff) LINK is een multidisciplinair fysiek theatertraject voor jongeren van 15 t/m 25 jaar.
www.jongerentheaterlink.nl
www.kenyaarts.com
www.switch.waarbenjij.nu

  • Spinoza presenteert logo Facebook Page Spinozaplantsoen